18.10.2024

LLa ciutat de Lleida s’ha marcat l’ambiciós objectiu de reduir en un 20% la taxa d’abandonament escolar prematur (AEP) fins al 2030. En aquesta entrevista, l’equip encarregat de co-crear el pla local contra l’AEP -Laura Companys i Mayte Bautista (tècniques d’educació); Montse Dolcet (Tècnica de Joventut), Montse Paz (Tècnica d’Ocupació) – reflexiona sobre les principals problemàtiques que afecten els i les joves de la ciutat, les accions que ja estan en marxa i els recursos necessaris per aconseguir aquest repte. Amb un treball en xarxa i l’impuls de la mentoria socioeducativa, Lleida aposta per un futur sense abandonament escolar.


1. Quina problemàtica detecteu al vostre municipi en relació a l’abandonament escolar prematur (AEP)?

A Lleida, l’abandonament escolar està fortament lligat a factors socioeconòmics i a la desconnexió dels joves amb el sistema educatiu. En barris com la Mariola, el Centre Històric o Magraners, la manca de coneixement sobre els estudis postobligatoris i la desafecció generalitzada cap a la formació són problemes recurrents. A això s’hi sumen dificultats en l’autoconeixement dels joves durant la transició educativa, la manca de referents d’èxit en alguns col·lectius vulnerables, i la desconnexió entre el que s’ensenya a les aules i les necessitats reals del mercat laboral. A més, hi ha vincles dèbils entre la comunitat educativa i les famílies, fet que no facilita l’acompanyament adequat en aquesta etapa crítica.


2. Quin perfil tenen els i les joves que abandonen els estudis a Lleida i quines són les principals causes?

Sovint, les persones joves que abandonen els estudis tenen una trajectòria educativa negativa, sense haver assolit l’ESO o, fins i tot, havent-ho fet, verbalitzen que no volen continuar estudiant. Alguns es troben amb dificultats per accedir a l’etapa postobligatòria per la manca de coneixement del sistema educatiu, barreres idiomàtiques o per no haver obtingut plaça en la primera ronda d’assignacions. En molts casos, aquests joves tenen problemes socials, familiars o emocionals que no han estat abordats adequadament. També detectem casos d’addicció a pantalles o consum de drogues, així com una manca de suport familiar o referents positius, que fan que els joves se sentin desconnectats del seu futur acadèmic i professional.


3. Quines accions prioritàries heu posat en marxa al municipi per reduir l’AEP?

Estem treballant en la creació d’un Observatori que ens permeti recollir dades i planificar accions específiques per abordar l’AEP. A més, hem articulat una xarxa de serveis i professionals per acompanyar i fer un seguiment personalitzat dels joves en transició educativa. També hem creat una comissió d’orientació a l’Ajuntament per garantir una coordinació més gran entre tots els agents implicats.

De cara al futur, ens hem fixat l’objectiu de reduir la taxa actual d’abandonament en un 20% fins al 2030. Per fer-ho, estem implementant programes dirigits a alumnes de 3r i 4t d’ESO que no mostren interès pels estudis, amb l’objectiu d’ajudar-los a definir el seu perfil professional.


4. Amb quins recursos i aliats compteu o necessiteu per fer realitat aquests objectius?

Comptem amb un mapa de recursos sòlid i diverses accions coordinades entre agents educatius i socials, amb la participació d’un equip de treball interdisciplinari i interinstitucional. Aquesta col·laboració permet crear sinergies i compartir les visions dels diferents professionals i institucions. Un exemple d’aquesta col·laboració és el Pla Educatiu d’Entorn, que fomenta l’educació en valors, l’aprenentatge en xarxa i l’enfortiment dels vincles entre famílies i centres educatius.

Pel que fa a les mesures preventives, ja comptem amb programes de mentoria socioeducativa i d’èxit escolar, així com mesures compensatòries com els Programes de Formació i Inserció (PFI) i el Projecte Singulars, que ofereixen una alternativa formativa i laboral als joves en risc d’abandonament.


5. Si haguéssiu de triar un lema per la vostra acció contra l’AEP, quin seria?

El nostre lema és clar: “Construïm Futurs. Lleida, zero abandonament”. Aquest missatge reflecteix el nostre compromís amb els joves de la ciutat i la necessitat d’oferir-los oportunitats reals per construir un futur millor.


6. Com ha influït la vostra participació en el grup de co-aprenentatge de co-aprenentatge i co-creació de Plans Locals Zero Abandonament? Què n’heu après?

El grup de co-aprenentatge ens ha permès reflexionar profundament sobre la problemàtica de l’AEP a Lleida. Ens trobem en una fase inicial, però aquest espai ens ha proporcionat recursos valuosos i coneixements d’altres municipis que ja estan aplicant estratègies efectives. Un dels aprenentatges més importants ha estat la necessitat de treballar en xarxa i de forma comunitària per assegurar una resposta coherent i eficaç davant el repte de l’abandonament escolar. Gràcies a això, podrem establir les bases del nostre pla local.


Lleida ha començat un camí ferm cap a la reducció de l’abandonament escolar, centrant-se en l’acompanyament personalitzat, el treball en xarxa i la coordinació entre agents educatius per assegurar un futur millor per als seus joves.

Vols saber-ne més?