08.10.2024

Acompanya’ns en el procés de co-creació de Plans Locals Zero Abandonament i segueix pas a pas els aprenentatges de la Plataforma!


Donem continuïtat procés començat en les sessions anteriors, on es van definir les necessitats dels joves i els objectius generals i específics del pla. Amb aquests elements sobre la taula, ara cal posar el focus en quins recursos tenim disponibles i quines aliances podem establir per donar resposta al objecitus del Pla, assegurant-nos que les actuacions tinguin un impacte real i mesurable. 

Ara toca visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.

La relació entre la identificació de recursos i aliances i els objectius plantejats és directa: sense una correcta identificació dels mitjans disponibles, els objectius poden quedar com simples declaracions d’intencions. Els recursos i aliances actuen com a catalitzadors que fan possible la materialització dels objectius en accions concretes.

Activitats concretes a resoldre i resultats-aprenentatges:

  • Identificació de recursos i aliances al territori: Durant la sessió, els participants van realitzar un exercici pràctic de mapatge per identificar tots els recursos i aliances potencials presents al territori. Aquest exercici va permetre visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.
  • Identificació de les aportacions dels recursos i aliances als objectius: Un cop identificats els recursos, es va analitzar com aquests poden contribuir als objectius del pla, assegurant que cada aliat i recurs té un rol clar i definit en la implementació. Aquesta activitat va ser crucial per garantir que tots els recursos disponibles es posin al servei dels objectius específics, augmentant la seva efectivitat i coherència.

Tres pases per visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.

Pases: 

1.Identificar els recursos del territori amb que podem comptar relacionats amb els nostres objectius. Una forma d’agrupar-los i identificar-los pot ser la següent. Tot detectant on es troben i el grau de dificultat per utilitzar-los. 

  • RECURSOS D’INFORMACIÓ I DIAGNOSI SOBRE L’AEP AL TERRITORI,
  • RECURSOS DE PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA,
  • RECURSOS EDUCATIUS I SERVEIS DE SUPORT
  • RECURSOS FINANCERS,
  • RECURSOS DE COORDINACIÓ I COMUNICACIÓ AMB ELS AGENTS,
  • RECURSOS DE COL·LABORACIÓ INSTITUCIONAL, 
  • RECURSOS DE PARTICIPACIÓ, RECURSOS POLÍTICS 

2.Identificar els aliats potencials i estratègics amb els que necessitem comptar. 

3.Ubicar d’aquestes aliances en un mapa que ens permeti reconèixer quins són els agents estratègics i potencials que necessitem tot considerant dues característiques: el nivel d’interès i el poder d’intervenció i transformació d’aquets aliats.  Mes fotos

Us compartim el recurs de Mapa d’aliances que vam fer servir. 

Vols saber-ne més?